crni-caj

Črni čaj

Črni čaj je čaj, ki v bistvu zmanjšuje utrujenost. Je kot kava, saj tudi on vsebuje kofeina. Lahko ga spijete zjutraj namesto kave in čaj vas bo zbudil, oziroma zmanjšal vaš občutek utrujenosti. Listi čaja so črni in zato tudi čaj. Črni čaj je v bistvu najbolj znan na Kitajskem. Tudi izvor tega čaja sega v Kitajsko, odkril pa ga bi naj nek Kitajski cesar, že veliko let pred našim štetjem.

črni čaj

V bistvu pa obstajajo tudi zapisi o črnem čaju, ki tudi govorijo o nekaterih zdravilnih učinkih, ki jih bi naj imel. V Evropi bi pa ta čaj naj postal znan veliko pozneje kot v kitajski in to je nekje okoli leta 1600 našega štetja. V Evropo bi ga naj pripeljal Marco Polo, ki ga vsi poznamo. Če ne druga poznamo njegovo ime. Dandanes črni čaj proizvajajo v Aziji, najboljši čaj te sorte pa prihaja iz Šrilanke in Indije.  V sebi pa vsebuje že omenjeni kofein, antioksidant, vitamine in še sestavin. Lističe za ta čaj fermentirajo in zato listi postanejo črni. Moramo pa lističe v vreli oziroma topli vodi pustiti nekje 5 minut, da čaj dobi okus, kot je treba. Če liste pustimo še dlje časa, bo pa okus čaja še močnejši. Torej če hočete močen čaj, pustite lističe namakati več kot 5 minut.

Črni čaj ima zdravilne učinke. Naj bi zmanjševal zobne obloge, zmanjševal možnosti da vas zadane srčna kap, deluje kot antioksidant, kosti dela močnejše in pa krepi naš imunski sistem, zmanjšuje stres, deluje zdravilno na prebavila, zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen in tudi v bistvu topi maščobe. Za vse tiste, ki se bojite prezgodnjega staranja in s tem sprememb na vas, pa črni čaj tudi preprečuje prezgodnje staranje.  Kot vidite ima veliko zdravilnih učinkov, tako da si le kupite ta čaj in uživajte v vsakodnevnem pitju.