endodontija

Endodontija lahko reši vas močno oboleli zob pred izdrtjem

Endodontija je specialna veda zobozdravstva, ki se ukvarja z zdravljenjem notranjosti zoba. Če imate obolel ali vnet živec se lahko uporabi endodontsko zdravljenje, ki lahko prepreči bolezni, katere nastanejo v zobni pulpi. Ko se vname ali odmre živec, se mora zdraviti zobna korenina, kar opravi endodontija. Take bolezni spremlja precej močna bolečina in je ni možno ignorirati. Večina ljudi misli ,da bo treba zob spuliti, še posebej, če spremni barvo, vendar to velikokrat ni potrebno, če se pravočasno opravi pravilno zdravljenje zobne korenine in zobne pulpe. Taka situacija največkrat nastane zaradi zobnega kariesa ali zaradi granuloma.

endodontija

Endodontija ali koreninsko zdravljenje zoba se vedno izvede takrat, ko se zdravnik odloči, da bo poskusil ohraniti vaš zob. Ta postopek zdravi notranjost zoba, kjer so živa tkiva, žile, živčevje limfa in tudi rahlo vezivo. Zdravijo se tudi mrtvi zobje, to so tisti, kjer je živec že odmrl. Ponavadi se potem dogaja bakterijsko vnetje, ki ni prijetno in je treba hitro ukrepati. Če se taki zobje pozdravijo, ker se uporabi endodontija, bolečine ne bo več in zob lahko še veliko let služi svojemu namenu. Včasih potemni zaradi tega, vendar to ni težava, ker se tudi to da odpraviti s prevleko.

Zdravnik bo odločil, ali se opravi endodontija in vas v tem primeru pošlje k zobnemu specialistu. Simptomi pa so lahko, da ste zelo občutljivi na hladno in vroče, kar daste v usta in vas zboli. Tudi, če zob pritisnete se odzove z bolečino. Imate zmeren ali hud zobobol. Če imate bolečine, ko žvečite hrano. Tudi, če se je pojavila oteklina, ki boli, je to lahko znak ali pa če se pojavi samo oteklina, ki pa vas ne boli. Ta se pojavi takrat, ko se karies razširi v zobno pulpo na zobni živec, To se vidi na rentgenskem posnetku, da je taka vrsta zdravljenja nujna tudi, če nimate bolečin.