Etikete

Iz česa so izdelane etikete?

Najbolj prodajane etikete na trgu lahko najdete tukaj: labelprofi.si.

Etiketa je izdelana iz kosa papirja, blaga, kovine ali iz katerega drugega materiala. Po navadi je pritrjena na embalažo nekega izdelka. Lahko je natisnjena tudi direktno na izdelek. Na njej so napisane osnovne informacije o izdelku, cena, koda in ostalo. Označevanje z etiketami imenujemo deklariranje. Omogočijo nam sledljivost izdelka in avtomatizirane proizvodne procese.

Večinoma so etikete izdelane iz papirja. Nalepljene so na skoraj vseh izdelkih, ki jih kupimo v trgovini in na embalažah raznih živil, zdravil itd. in so najlažje za izdelavo. Po želji kupca jih izdela proizvajalec, natisne pa se v tiskarni. Najbolj razširjena tehnika je digitalni tisk. Nekateri na etikete informacije napišejo tudi ročno.

Na oblačilih jih pogosto najdemo tudi iz blaga. Izdelajo se v tekstilnih podjetjih.

Poznamo tudi kovinske kot so cinkane in železarne, izdelujejo pa jih predvsem podjetja z delovnimi stroji za obdelavo umetnih materialov.

Aplicirajo oz. pritrjujejo jih na različne načine.

  • Pritrjevanje na izdelek s pomočjo plastičnega omota,
  • S pomočjo vrvice, sukanca,
  • Lepljenje na izdelek ali embalažo s toplotnimi lepili,
  • Pritrjevanje z uporabo lepil na vodni osnovi,
  • Samolepilne etikete, pritrjene z uporabo šibke sile (ročno) ali avtomatsko (stroj).

Obstaja posebna vrsta, uvrščamo jih med digitalne etikete (pametne etikete) sli tako imenovane RFID (radio-frekvenčna identifikacija). Informacije o izdelku tako pridobimo preko radijskih valov. Pogosto se uporabljajo v proizvodnji in transportu, za označevanje kontejnerjev in za avtomatsko plačevanje cestnin na avtocestah.

Na željo kupca se lahko izdelajo tudi z želeno grafiko, z različnimi vzorci in barvami po želji. S tehničnimi ali marketinškimi nalepkami je mogoče trajno označiti ohišja gospodinjskih aparatov. S toplotno neobčutljivimi nalepkami lahko v visoki ločljivosti označijo tudi plošče za tiskalna vezja.

Označevanje izdelkov mora biti v skladu s standardi oskrbe. Pomembno je, da izberemo primeren način označevanja in da bo odporen na različne dejavnike okolja v katerem izdelke shranjujete.