implantat

Implantat nadomesti vaš zob

Na svetu je brezzobost zelo pogost pojav. Lahko se pojavi pri mlajši generaciji, zagotovo pa se bolj pogosto pojavi pri starejših. Treba je zato razmisliti o načinu zdravljenja brezzobosti in zobni implantat ali vsadek je odlična rešitev. Gre za nadomestek zoba, ki se v večini primerov sploh ne opazi. Oseba z zobnim implantatom lahko opravlja vse funkcije, kot jih je s svojim zobom. Zato ni čudno, da so zobni vsadki med najbolj pogostimi in tudi priljubljenimi načini zdravljenja oseb z manjkajočimi zobmi.

Razlog za brezzobost

Ljudje v vseh obdobjih življenja izgubljajo zobe. Mlajši otroci izgubijo mlečne zobe, ki jih nadomestijo stalni zobje. Potem pa so to zobje, ki ostanejo do konca življenja. Pri zobeh je izjemno pomembna ustna higiena. Sem spada redno čiščenja in nitkanje zob. Le tako lahko sami najbolj preprečimo razvoj kariesa.

Če je ustna higiena slaba, lahko hitro pripelje do težav z zobmi in dlesnimi. V najslabšem primeru je lahko nujna tudi odstranitev zoba. V tem primeru se veliko ljudi odloči za zobni implantat, ki nadomesti zob.

Poleg pomanjkanja ustne higiene, so lahko tudi drugi razlogi za izpad zob. V nekaterih primerih na to vpliva genetika ali pa se zgodi nesreča, kjer je posledica izpad zoba.

Zdravljenje z zobnim implantatom

Zobni vsadek je lahko nadomestilo za enega ali več zob. Odvisno je od posameznika in njegovega stanja. Pri zobnem implantatu je pomembno, da se čez celoten postopek upošteva dobra ustna higiena, pa tudi potem, ko je zobni implantat vstavljen. Tako se lahko izognete večjim težavam.

Najprej kirurg v čeljustno kost, kjer bi moral biti zob, navije implantat. Ta se nato zaraste s kostjo. Čas celjenja traja nekaj tednov. V tem času se pokaže tudi ali telo sprejme zobni vsadek. Šele ko je zobni vsadek zaraščen in kirurg določi, da ni nobenega vnetja, se doda krona.