Kakovostna motorna olja ohranjajo motorje dolgo časa

Motorna olja so za vozila z motorjem enako kot je za človeka zaužita maščoba, ki maže dele avta, ki se vrtijo, da gladko spolzijo drug ob drugem in ne pride do tega, da bi se zasmodili, zažgali zaradi drgnjenja ter trenja. To vemo iz fizike, kaj se zgodi. Olja so potrebna tudi v kuhanju, da se jedi ne zažgejo. Motorna olja v enaki meri skrbijo za motorje in notranjost motorja, da gibljivi deli lepo drsijo, hkrati jih hladijo, drugače bi se motor ustavil in bi se materiali zapekli drug v drugega.

motorna olja

Ravno to, da se materiali Zapečejo in da ne tečejo ginljivi deli je najpogostejša napaka, ki se zgodi, ko zmanjka olja v motorju. Zakaj ga zmanjka? Obrabi se, kot se to zgodi v človeku, ki olje prebavi in pri kuhi, ko jedi v  sebe povlečejo maščobo pa jo je treba dodati, da e ne zažgejo.

Motorna olja so različnih kakovosti, od cenenih do malo boljših z malo višjo ceno. Katera se splača kupiti, olje je pač olje, boste dejali ampak ni tako. Kakovostno olje je bolj viskozno in več vzdrži, bolje zaščiti motor in ne bo postal postano. Ne bo ga treba tako zelo hitro menjati in motor bo tekel kot namazan, kot radi rečemo.

Motorna olja izberite skrbno in vprašajte serviserja, katerega vam priporoča za vaše vozilo. Niso vsa olja namenjena vsem vozilo oziroma motorjem, so različna.

Motorna olja je treba v starejša vozila dolivati celo med obema servisoma, kajti vozilo, bolj kot je staro, več olja porabi, saj je motor bolj obrabljen, materiali imajo vrzeli, skozi katera olje tudi uhaja. Če je vozilo starejše od 10 let boste morali na dva do tri mesece dodati v motor cca pol litra olja zato priporočamo, da nivo olja mesečno spremljate v motorju. Serviser pa ga bo gotovo menjal, ko jeto potrebno.