Palačinke

Najboljše sladke palačinke na svetu

Palačinke so ena od najbolj priljubljenih jedi tako pri nas kot v svetu. Njihova priprava je preprosta in hitra, radi jih imajo otroci in odrasli, pripravne so tako za glavne jedi kot sladice. Skratka, njihova uporaba je vsestranska, z različnimi dodatki pa lahko iz navadne palačinke naredimo pravo gurmansko specialiteto.

Vsi ste v filmih najbrž že videli ameriške palačinke, pancakes, ki so nekoliko debelejše in manjšega obsega, a na tem mestu si boste lahko prebrali super preprost recept za palačinke, ki so tako tanke, da lahko dobesedno vidiš skozi, obenem pa rahle in izredno okusne. Za takšne palačinke potrebujemo zgolj par osnovnih sestavin, ki jih imate ves čas v hladilniku oziroma shrambi.

V posodo, lahko je plastična, kovinska ali keramična, ubijemo štiri jajca, dodamo liter mleka (ali kakšen deciliter manj), malo sladkorja – po okusu, ščepec soli in moko. Moko dodajamo postopoma, da sproti opazujemo gostoto mase. Paziti moramo, da masa ni pregosta, saj tako palačinke ne bodo tanke, prav tako ne sme biti preredka, da jih lahko še vedno pečemo in obrnemo v ponvi. Skratka, masa mora biti prijetno viskozna, ne tekoča. Če se nam zdi, da je pregosta, lahko vanjo dodamo malo mineralne vode (radenska) in palačinke bodo še rahlejše, prav tako lahko masi dodamo nekaj vode iz pipe.

Ponev namažemo z oljem, jo dobro segrejemo in vanjo vlijemo manjšo zajemalko mase. Spet morate biti pazljivi oziroma morate dobiti občutek, koliko mase je treba v ponev vliti, da bodo palačinke karseda tanke. No, če želite, da so debelejše, lahko seveda dodate več mase, ampak moj okus je pač takšen, da imam rada tanke palačinke, ki se kar topijo v ustih. Po par minutah morate palačinko obrniti z lopatko ter jo potem na drugi strani peči še kakšno minuto. Na drugi strani palačinko pečete manj časa, saj se je že dodobra zapekla, potrebno je le še, da tudi na drugi strani dobi lepo barvo.

Če imate mase preveč, jo preprosto shranite v hladilniku za naslednji dan, zajtrk ali večerjo, sicer pa lahko palačinke namažete z marmelado, viki kremo, nutelo ali kakšnim tretjim namazom. Tisti bolj drzni jim dodajajo še najrazličnejša živila, na primer sadje.

V kolikor pripravljate slane palačinke, so vaše možnosti v zvezi s tem dobesedno neskončne, saj vanje lahko zavijete dobesedno vse – od šunke in sira do mesa ali zelenjave. Pa dober tek!