namakalni-sistemi

Namakalni sistemi so rešitev za mnoge uporabnike

Voda je vir življenja, ki ima številne učinke na vse žive in nežive dele narave. Ob stalno spreminjajočih se vremenskih pogojih, ki smo jim priča v zadnjem času, postaja zadostna preskrba z vodo ključnega pomena za ohranjanje vseh oblik življenja. Voda je pomemben dejavnik, ki med drugim vpliva na ugodno rast rastlin, pri zagotavljanju zadostnih količin pa imajo osrednjo vlogo tudi namakalni sistemi.

Namakalni sistemi so namenjeni večjim kmetijskim površinam, v manjših izvedbah pa so lahko v veliko pomoč tudi malim vrtičkarjem. Naloga namakalnega sistema je prihraniti vodo s pravilno namestitvijo brizgalk, doslednim kapljičnim dovajanjem vode ter njenem enakomernem pretoku, pri čemer se upošteva lastnosti območja, ki ga želite optimalno namakati. Ustrezno izbran namakalni sistem bo poskrbel za zdravo rast in razvoj vaših rastlin, sočasno pa poskrbel za optimalno ohranitev vode.

namakalni sistemi

Za manjši namakalni sistem lahko poskrbite sami. Vrtičkarjem so namenjeni mini kapljični namakalni sistemi, ki omogočajo namakanje približno 10 kvadratnih metrov površine ter enostaven priklop na vrtno cev. Z uporabo namakalnega sistema, ki je povsem preprost tako za montažo kot uporabo, boste poskrbeli, da bodo vaši domači vrtni pridelki zavidanja vredni.

Prednosti namakanja

Namakalni sistem omogoča učinkovito izrabo vode, pri čemer vode, ki bi šla mimo vaših rastlin praktično ni. Prav tako se lahko z ustreznimi nastavitvami namakalnega sistema izognete prekomerni količini vode, ki bi vaše rastline »utopila«.

Namakalni sistem lahko časovno nastavite, da deluje tudi takrat, ko vas sploh ni v bližini, pri tem pa vam zagotovi več prostega časa in manj stresa povezanega s pravočasnim zalivanjem rastlin.

Ustrezni namakalni sistemi delujejo na način, da privarčujejo vodo in s tem zmanjšajo vaše stroške – investicija v namakalni sistem se tako hitro povrne. Dodatno kapljično zalivanje preprečuje spiranje hranilnih snovi iz prsti, zaradi česar se zmanjša potreba po dodatnem gnojenju.

Nezadostno, predvsem pa neenakomerno zalivanje (enkrat več, drugič manj) spravlja rastline v stres, kar se fizično na rastlinah izrazi v obliki rjavih madežev, ki vodijo v odmrtje rastline. Z namakalnim sistemom in enakomernostjo zalivanja, boste to preprečili – vaše rastline pa bodo ostale zdrave.