Slaba prebava

Slaba prebava je najpogostejši krivec za kronično zaprtje

Črevesje je zelo zapleten mehanizem, ki ima izjemen vpliv na naše splošno počutje. Na žalost pa mu današnji način življenja ne ustreza, zato ni nič presenetljivega, da je slaba prebava zelo pogosta težava mnogih ljudi. Največkrat ta pelje v kronično zaprtje, ki je danes ena najpogostejših gastrointestinalnih težav pri odraslih, otrocih in tudi nosečnicah.

Pri tem je ključnega pomena, da zaprtje še pravočasno prepoznamo. V tem primeru je njegovo zdravljenje veliko bolj enostavno in ga lahko odpravimo še s spremembo prehranjevalnih navad. Če pa se slaba prebava kljub temu ne izboljša, je priporočljivo uporabiti osmotska odvajala, ki so izjemno učinkovita in nimajo nobenih stranskih učinkov kljub njihovemu rednemu uživanju.

Spopadanje s slabo prebavo je lahko zelo preprosto

Vzroki za zaprtje so zelo različni, zato je pomembno, da za preprečevanje kroničnih težav naše črevesje vsak dan spodbudimo k delovanju. Slaba prebava je običajno prvi znak porušene črevesne flore, ki jo sestavlja na milijone bakterij, mikrobov, glivic in še mnogo drugega. To lahko poleg zaprtja prepoznate tudi kot napihnjenost trebuha, napenjanje in vetrove.

Spopadanje s slabo prebavo pa je lahko zelo preprosto, če se ga lotimo pravilno. Poleg spremembe življenjskega sloga je priporočljivo uživanje naravnih odvajal, ki delujejo po principu osmoze. Zanje velja, da ne povzročajo odvisnosti in blagodejno vplivajo na naše zdravje.

Najboljši nasveti za urejeno prebavo in dobro počutje

Zmernost je tista lastnost, ki nas spremlja na različnih področjih našega življenja. Pretiravanje se nam nikoli ne splača, in to velja tudi v primeru slabe prebave. Prav tako pa velja, da so najboljše stvari v življenju preproste, zato slaba prebava ni nerešljiva uganka, ampak lahko zanjo poskrbimo z nekaj zelo preprostimi ukrepi. Pomembna je le doslednost!

Kljub hitremu načinu življenju, je pomembno, da se skušate čim bolj izogibati vnaprej pripravljeni hrani, kot so zamrznjene pice ali juhe iz mikrovalovke. Namesto tega v svojo prehrano vključite primerno količino vlaknin in poskrbite za dovolj tekočine – daleč najboljša izbira je je voda. Ker je slaba prebava pogosto posledica premalo gibanja, poskrbite za redno gibanje, kot so sprehodi, hitra hoja, tek, hoja v hribe in še mnogo drugega.