Bučke

Zakaj so dobre bučke

Bučke so priljubljena hrana, ki spadajo k vsaki hrani. Iz nje lahko naredite različne kuharske recepte in jedi, kot je naprimer bučkina juha. Lako jih pripravite tako na štedilniku kot v pečici. Bučke (https://www.nadlani.si/kulinarika/bucke/) so zelo zdravilne in imajo velik pomen na naše zdravje. Spodaj vam bomo na kratko našteli katere glavne lastnosti imajo za nas.

Bučke vsebujejo malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, zato so odličen pomočnik za hujšanje. Imeli boste občutek sitosti, saj vam bodo napolnile želodec in s tem bodo pripomogle k izgubljanju telesne teže. V sebi vsebujejo veliko vode, ki vas bo prav tako napolnilo. Zelenjava pa je najboljša rešitelj za izgubo odvečne teže. Prav tako pa vsebujejo tudi nizek glikemični indeks. Če ste se odločili za DASH dieto, potem veste, da so bučke najpomembnejši del pri tej jedi, saj vsebujejo malo  holesterola, natrija in maščob. S njimi boste izboljšali zdravje vašega srca, zmanjšali boste nastanka kapi, velikega pritiska in drugih srčnih obolenj. Poleg srca pa vam izboljšajo vid, saj so obogatene z vitaminom A.

Bučke

Uživanje bučk je zelo zdravo. Zdravijo vam vaše srce, vid, znižujejo vam slab holesterol, zmanjšujejo vam možnost nastanka kapi, nadzirajo vam sladkorno bolezen itd. Spopadajo pa se tudi z astmo, saj vsebujejo veliko vrednost vitamina C ter baker. Opočasnjujejo vam staranje, saj v sebi vsebujejo vir antioksidantov, lutein in zeaksantin. Lutein vam ščiti celice pred poškodbo membrane ter preprečuje UV poškodbe vaše kože. Poleg tega pa skrbijo za naše kosti in zobe, da bodo močni it trpežni. Za našo kožo pa bučke skrbijo za vlažnost kože, saj vsebujejo veliko količino vode in s tem bodo dobro navložile kožo.

V kuhinji pa jih lahko uporabljamo kot peko ali  pečenje, lahko pa jih tudi pojete surovo. Pripravite jih lahko na mnogo različnih načinov, kot je nadev, ocvrte, popečene, juho ali celo si spečete kruh iz njih.