zobna protetika

Kaj je zobna protetika in kakšni so sodobni trendi

Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z obnovo in vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in udobja ter zdravja bolnikov, ki imajo težave s pomanjkanjem zob ali manjkajoče oralno ali maksilofacialno tkivo. Zobni protetik je specialist na področju zobne protetike, glejte http://doktor1a.com/zobna-protetika in vse, kar vas zanima, si poglejte tukaj. Zobna protetika pomaga in pripomore k boljšemu delovanju in učinkovitosti z uporabo kompatibilnih nadomestkov. Zobni nadomestki so lahko v obliki implantatov ali zobne proteze. Zobna proteza je lahko fiksna ali snemljiva. Zobni protetik pacientu predstavi vse možnosti, ki so zanj sprejemljive.

 zobna protetika

Zobna protetika je oskrba pacienta z zobno protezo. Zobna proteza je pripomoček, s katero zobni protetik nadomesti manjkajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Zobni protetik tudi svetuje, da si je z zobno protezo mogoče izboljšati govor, izgled, nenazadnje tudi zdravje, saj je možno ponovno jesti najljubše jedi.

Zobna proteza je lahko totalna – v primeru, ko manjkajo vsi zobje, ali delna – če manjka le določeno število zob v čeljusti. Zobni protetik lahko izdela snemljivo zobno protezo, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje zob. Totalna proteza se na brez zobe čeljusti prisesa – deluje na principu vakuuma.

Zobna protetika v ospredje postavlja dva pristopa: ena možnost so zobni implantati, druga je zobna proteza. Zobni protetik je tisti, ki bo pacientu svetoval, kaj je zanj najprimernejše. Mobilna zobna protetika in fiksna zobna protetika sta dve rešitvi za celostno ureditev manjkajočih zob. Zobna protetika z zobnimi implantati zapolni mesto naravne zobne korenine, saj se implantat čvrsto umesti v čeljustno kost.

Pri načrtu zdravljenja bo zobni protetik upošteval pacientove posebne potrebe. Načrt zdravljenja izdela več strokovnjakov, ki imajo izkušnje na področju oralne kirurgije in obnovitvenega zobozdravstva. Skupinski pristop zagotavlja večstopenjsko nego in omogoča, da zobni vsadki kar najbolje opravijo svojo nalogo. Zobozdravstvo rešuje nepravilnosti v zobni votlini in zdravi zobe na en ali drug način, naloga pacienta je le, da obišče strokovnjaka, ki mu bo svetoval pri odločitvi za naprej.

Rate this post